Feb
20
2011

Как да добавя документ в slides.bg?

В следващите редове ще се запознаеш с процеса на добавяне на файл към системата на SLIDES.BG .
Трябва да си регистрирани потребител за да можеш да добавиш съдържание към нашата система. Ако все още не си го направил, можеш да го сториш чрез нашата форма за регистрация. Ако имаш акаунт във Facebook всичко може да стане още по-бързо и лесно.

След като си попаднал в страницата за ъплоуд чрез бутона в главното меню или големия бутон на началната страница трябва да избереш желания файл.

Избирането е стандартно. Трябва да кликнеш на бутона “Избери файл”. Ще се отвори стандартна форма за избор на файл.

Селектирането става посредством двоен клик на мишката или клик на бутона “Open”. В момента можеш да избереш от 14 често срещани файлови формата като: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pdf, .djvu, .odp, .odt, .txt, .rtf, .ods, .pps, .ppsx  .

След избора на файл следва добавянето на файла в нашия сървър. Това става с бутона “Качи”.

По време на ъплоуда ще видиш прогреса на качването в прогрес бар-а. В зависимост от скоростта на твоята Интернет връзка времето необходимо за ъплоуд е различно.

След като е качен на сървъра файла трябва да бъде категоризиран.

Пред теб ще се отвори страницата за информация свързана с документа. Трябва да въведеш заглавие, етикети, избрана категория и тип файл (понякога системата сама определя типа).

Ако искаш да защитиш документа с парола можеш да я въведеш в полето за парола. Така всеки който иска да разгледа документа ще бъде попитан за паролата. Ако не бъде въведена правилна парола, документа няма да бъде показан.

Предпоследната стъпка, която трябва да направиш е да избереш авторските права под които документа може да се използва. Нашата система автоматично ще генерира лиценз Creative Commons който да показва ясно какви права ще има останалите потребители.

Операцията по добавяне на документа към нашата система приключва с кликването на бутона “Качи”.

Готово!

Сега остава нашият сървър да приведе документа във формат, който да можем да покажем. Времето е различно в зависимост от големината, типа и съдържанието на файла. След като бъде преобразуван автоматично ще бъдеш пренасочен в страницата, където се намира документа.

Всеки автор на документ на сайта може да редакрира информацията за документа по всяко едно време. За целта в страницата на документа всеки автор разполага с 3 бутона за контрол над документа.

Избирайки бутон “Редактирай” можеш да редактираш информацията за документа.

Бутонът “Смени файл” дава възможност да обновиш вече качения документ в случай, че си правил промени на оригинала.

Бутонът “Изтрий” изтрива перманентно файла от нашия сървър. Осен файла, ще бъде изтрита и останалата информация като коментари, брой разглеждания и т.н.

За автора: Любомир Стоянов

Любомир Стоянов е един от основателите на slides.bg . Тази година завършва ОКС бакалавър специалност Мехатроника в Технически университет- София. Интересува се от спорт, уеб и IT, всякакви технологични и не толкова технологични джаджи, коли и разбира се красиви жени.

Твоя коментар

Трябва да си логнат за да коментираш.